Uncategorized

Колко книги прочетох тази година?

Средата на ноември месец е вече, дойде време за равносметка. В началото на тази година си поставих целта да съм по-организирана в начина си на четене. В този пост ще споделя с какви проблеми се сблъсках в четенето тази година и как бих желала да завърша тази читателска година.

Книжните ми цели за тази година

Винаги съм била изключително хаотичен читател. В миналото всяка от любимите ми книги я прочитах за броени часове, но затова пък много рядко успявах да се насиля да прочета книга, която не харесвам. От много книги чета само това, което ме интересува, а други съм ги препрочитала няколко пъти под ред докато ги осмисля. В резултат от целия този хаос, главата ми е пълна с информация, която не помня къде точно съм я чела. Осъзнах, че това е проблем и реших да направя нещо по въпроса.

С цел да внеса ред в моя хаос, посрещнах тази година с чисто нов профил в Goodreads и много красив читателски дневник. И както винаги – с неповторим оптимизъм, подобаващ на едно ново начало. Целите, които си поставих – да довършвам всяка от книгите, които чета и да си водя обстойни бележки за всяка важна идея, която съм открила в тях. Смятам по книга на седмица за нормална скорост на четене.

Какво успях да постигна и какво – не съвсем

Първите няколко месеца всичко вървеше по план – по книга на седмица, всичко дочетено и разписано както го бях планирала. Някои от прочетените книги ми повлияха страшно много. Но първото предизвикателство за моя план беше една неподозирано тежка книга, която захванах да чета. Старите ми навици се обадиха – прехвърлих всичко, което смятах за важно в тази книга, но не я дочетох. Но това беше само началото – седмица след седмица все нещо излизаше на преден план и докато се усетя – вече имах цял рафт с недочетени книги в стаята си.

Въпреки всичко, тази година успях да прочета 20 цели книги, а недочетените са 21. Успях да вложа доста усилия да дочета няколко книги, които изобщо нямах желание да довършвам само защото си бях казала, че ще го направя.

Какво научих за четенето през тази година

С опита, който ми даде тази година:

На първо място, осъзнах, че не е съвсем реалистично да очаквам от себе си да довърша всяка една книга, която чета. Аз подбирам внимателно книгите, които допускам в главата си, но понякога в процес на четене разбирам, че това просто не е моята книга. Действително, бих могла да се насиля да я завърша, за да се чувствам подредена. Но животът е твърде кратък – не е ли по-добре да отделя това време на книга, която действително харесвам?

Второто нещо, което научих – има разлика между това да четеш много и да четеш много книги. Живеем в ерата на информацията, не минава ден без да се зачета в някоя статия или дори научен труд по тема, която ме интересува. Също така, не е рядкост да ме разтърси толкова много дадено стихотворение, че цял ден да го препрочитам. Но цялата стихосбирка, да речем, не съм я чела. Това, че няма къде да го документирам, не означава, че не съм отделила време и енергия да науча нещо ново. Затова отсега нататък смятам да подбирам дори още по-стриктно книгите, които чета. Няма смисъл да се отделят десет часа там където биха стигнали и два. И си давам правото да не се обвинявам за това.

И не на последно място, разбрах, че има значение как формулираме целите си. Защото ако те не взимат предвид нашия характер и начина на живот, който водим, тогава напразно се опитваме да се натъпчем в някакъв измислен калъп. Правилно е да наблюдаваме себе си и да си поставим цели, които ще ни помогнат да бъдем по-добра версия на нас самите, а не да се укоряваме, че не сме някакви други. Аз може и да не съм най-организираният читател на тази земя, но кой е казал, че трябва да бъда?

Цели за края на годината

Остават 6 седмици до края на годината. Това означава – още 6 поста в този блог. Смятам да използвам това време, за да завърша читателската си година възможно най-успешно. Предвид нещата, които осъзнах до тук, напълно пуска идеята за документиране на читателския си процес, но пък ще се опитам да внеса доза свежест в творческия си процес. Ето какво може да очаквате в този блог в следващите няколко седмици:

Цел 1: Ще прочета и споделя три книги, които задължително трябва да довърша до края на годината. И трите не са превеждани на български език, но съдържат изключително ценна информация. Общата тема и на трите е Юнгианската психоанализа, която беше безценен инструмент за себепознание през изминалата година.

Цел 2: Ще експериментирам със слушането на аудиокниги – нещо, което отдавна отлагам. Набелязала съм две автобиографични аудиокниги на двама човека, които са ми давали кураж в много тежки моменти. Нямам търпение да стигна до там, защото и двете книги са четени с гласовете на авторите си.

Последната седмица вероятно ще публикувам още една равносметка, заедно с новите ми цели за следващата година. Този блог ще ми помогне много да не се разсейвам от целите си. Помага ми толкова много всяка седмица да се съсредоточа върху само едно нещо. Важното е да спазя обещанието си и действително да прочета и напиша каквото съм планирала.

Благодаря на всеки, който е отделил от времето си да прочете! Чувствайте се свободни да споделите и своите размисли за четенето. Вярвам, че в тази дигитална ера връзката ни с четенето се променя и за всички ни е полезно да обсъдим нови начини как да се справим.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

en_USEnglish